8 Mayıs 2012 Salı

Gilgameş


Sayın Prof. Dr. Kenan OK’un fuar habercisi için kaleme aldığı 07.05.2012 tarihli yazısı.

Gılgamış veya Gilgameş. Sayın Muazzez İlmiye Çığ’a göre Gilgameş ve tarihin ilk kral kahramanı. İsminin anlamı da “her şeyi bilen ve gören”.

Muazzez hanımın Sümer medeniyetiyle ilgili araştırma deneyimi ve tarih bilgimize yaptığı katkının büyüklüğü, bu saptamalara saygı duymamızı gerektiriyor.

Peki, kimdir bu Gilgameş? Bir Mezopotamyalı. Yani Fırat ve Dicle nehirlerinin, bugünkü Irak topraklarında kalan kısmında yaşamış bir hükümdar. Uruk şehir devletinin kralı. Halkının yarı tanrı olarak kabul ettiği bir ölümlü! Milattan 4700 yıl önce yaşamış. Aradan neredeyse 7000 yıl geçmesine rağmen halen hatırlanan biri.

Ne yapmıştır da kahramanlık payesini hak etmiştir Gilgameş? Pek çok dilde bilinen Gilgameş, efsanesini nasıl yaratabilmiştir ki!

Kısaca özetlemek gerekirse, büyük inşaat işlerini başarıyla yapmış. İmar açısından yetenekli biri. İlk cesaret örneğini, tanrıça İnanna’nın bahçesindeki Huluppu ağacını keserek göstermiş. Bir ağaç kesmenin neresi cesaret demeyin! Köküne bir ejder yılanın dolandığı, gövdesine Lilit isimli cinin yerleştiği, tepesinde Anzu kuşunun yuvası bulunan bir ağaç bu, Huluppu ağacı. İşte bunu kesebilmiş. Hem de bir vuruşta! Böyle cesur ve güçlü bir şahsiyet!


Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...